Under broarna vid Skanstull

Publicerat: 7 augusti, 2019 i Konsert, Musik
Etiketter:, , ,

”Förutom att bandet släppt tre fullängdare på drygt två år, samtliga unisont hyllade av både kritiker och publik, är Avantgardet även ett av Sveriges mest flitigt turnerande band och som ett resultat har de en av landets mest hängivna fanskaror. Något som tydligt sätter sin prägel på de vida omtalade spelningarna.” Det är så Lugers reklamtext för den turné som avslutas i Stockholm den här kvällen.

 

Förra årets album ”Alla känner apan” blev årets bästa svenska album i Sonic Magazine. Bandet har också dubbla Grammisnomineringar under bältet. I Sonic Magazines intervju med Rasmus Arvidsson från slutet av förra året skriver de:

”På något vis växer sig Avantgardet, som fenomen och kreativt väsen, större hela tiden. Givetvis har det delvis med deras konserter att göra, ofta kaotiska tillställningar med en sällan skådad publikuppvigling och där så gott som varje föreställning utmynnar i en »snackis« som i sig lämnar ringar på vattnet. Men den som lyssnar på senaste albumet »Alla känner apan« hör också ett musikaliskt alltmer målmedvetet och distinkt band, som inte bara har osedvanligt välskrivna texter utan dessutom låter förbannat bra.”

I intervjun berättar Rasmus Arvidsson bland annat följande om förra årets skiva:

”Det här är också första skivan som skrivits medan vi har varit ute på turné och mötts av all den fantastiska energi och hoppfullhet som Avantgardet-publiken har gett oss eller bara det här att få stå på scenen med sina bästa vänner och få sjunga tillsammans med publiken. Det är klart att det färgar av sig. Grunden i allt jag skapar är att jag söker en sanning och det hade varit förljuget om jag skulle låtsas må dåligt genom sorgliga ackord när jag får uppleva så mycket vackra saker genom musiken. Samtidigt som jag på ett annat sätt är mer nedslagen än någonsin över utvecklingen i samhället, därav texternas svärta och allvar. Ur detta uppstår en dynamik som jag tycker började redan med »Fårskinnstearaway«, som var en hit men också den svartaste text jag någonsin skrivit.”

Ni som lyssnat till Avantgardet förstår att det inte säger så lite om att det är riktigt mörkt då. Arvidsson har brottats med svåra drogproblem och kampen mot dem finns beskrivna i många låtar, även om de också kompletteras med drömmar och liv också. Det lite ljusare livet har Rasmus Arvidsson letat länge efter. I ungdomsåren var det fotbollsträning, jobb i parkförvaltningen, en del högskolekurser och vikariat som sportreporter. Det följdes senare av mer och mer öl samt amfetamin. Hemorten Nybro gav inga positiva känslor. Inför släppet berättar han för DN om ambivalensen inför småstadslivet, dess starka, nedärvda normer och sitt eget missbruk:

”Det är därför skivan heter ”Alla känner apan” för jag har aldrig varit mig själv utan bara en massa olika versioner av mig för att passa in socialt. Men om man inte vågar stå för den man är så kommer man ta väldigt mycket skada. Jag klev in i missbruk när jag var 14 och klev ut vid 27. Men emotionellt var jag fortfarande en tonåring då. Jag har bara flytt hela tiden, framför allt från mig själv.”

Han ger också en del ljus i omkring sitt liv och där han är nu i den intervjun:

”Min största resa är inte vad jag har gjort på en massa scener utan att jag för första gången i mitt vuxna liv blivit ren. Att jag med hjälp av vår musik kan rikta ljuset på en problematik som det är väldigt mörkt och tyst kring.”

Det är med bland annat den här bakgrunden som jag ikväll gör min egna efterlängtade debut i livepubliken framför Avantgardet på Trädgården under broarna vid Skanstull. Med på scenen finns också Arvidssons barndomsvän Patrik Åberg, som var med och grundade bandet.

Värmen till publiken märks direkt när de kommer upp på scenen Arvidsson springer och kramar de flesta i första raden av publiken. Det är sista spelningen på det förra albumet ”Alla känner apan”. Någon gång i höst har de utlovat att nästa album ”Mellan miljonprogram och Thailand” kommer. Vi drar igång kvällen med glädjen i skammens gång när Avantgardet spelar ”Walk of shame”. Solen hittar inte ner mellan bropelarna vid Skanstull ”När solen går ner”. Det gör vi i väntan på att få höra ”Som den här natten glöder”.

Vi fortsätter sedan med ”Du ska få se mig”. Allsången i ”Alla känner apan” skakar i bropelarna innan vi går och känner era lögner på ”Homerton High Street”. Innan vi tappar värdighet blir det ”Skakar på tåget”, ”Alla gathörn” och ”Vi får se”. Det blir raden om att det luktar som juli vid akutpsyk en euforisk ”Fårskinnstearaway”. Bandet och publiken kämpar vidare i ”Håll ut” och ”Alltid bakom er”. Avantgardet går av scenen och klappas taktfast tillbaka dit igen för extranummer, som kommer i två uppsättningar.

Först kommer trion ”Ut i natten”, ”Hög i gränder” och ”Horsepundarpop”. Sedan får vi klappa in dem igen och då blir det duon ”Från Borås till Montrose” och ”Napoleon”, som avslutar kvällen på Trädgården.

Det är första gången jag har förmånen att se Avantgardet. Det är sannerligen inte den sista. Rasmus Arvidsson är en fantastisk frontman till det här popundret från Nybro. Det är ett av Sveriges bästa liveband i mina öron. Underbart samspel med publiken och massor av kärlek tillbaka till bandet från publiken. Det är många fantastiska poplåtar som hinner avverkas under den två timmar långa spelningen. Allra, allra bäst i mina öron låter det när raderna ”Hög i gränder i London, En hög i rännstensdiket, Hög i gränder i London, Hög men så bottenlöst låg” klingar fram. Det är skönhet och mörker på samma gång. Det är fantastisk musik och en låt som får folk att undra hur du mår.

kommentarer
  1. […] – Avantgardet – Trädgården Det är första gången jag har förmånen att se Avantgardet. Det är sannerligen inte den sista. […]

  2. […] Under broarna vid Skanstull Det var en ynnest att få uppleva urkraften Rasmus Arvidsson, som dompterade publiken på Trädgården när Avantgardet spelade där i somras. Har du inte sett dem live finns bara ett enkelt råd. Gör det! […]

  3. […] 3) Low Cut Connie – Kägelbanan, Stockholm 4) Daniel Romano – Kägelbanan, Stockholm 5) Avantgardet – Trädgården, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.