Profetia för 2015: 75 000 album kommer att släppas, en kritiker kommer att lyssna på 100 och sedan rapportera årets 10 bästa. Få kommer att ifrågasätta något.

MEMO0053

Halvårets avslutning: Falleri, fallera, falleralla. Carin Gerhardsens avslutande åttonde bok i Hammarbyserien. Det vill säga böckerna om kommisarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid polisen, som sitter på Östgötagatan 100. Det här är en av de bästa i en mycket bra serie.
Halvårets live-album III:Live at Carnegie Hall”, Ryan Adams
Halvårets bok på nattduksbordet I: Bosch. Polisen Harry Bosch är huvudkaraktären i en deckarserie av Michael Connelly. Nu har Harry dykt som en tv-serie och Titus Welliver fungerar väldigt bra i rollen som Harry och Jamie Hector passar bra som hans yngre, klädmedvetne kollega Jerry Edgar. Redan långt innan de tio avsnitten är slut, så längtar jag efter nästa säsong.

VAD HÄNDER MED MUSIKFÖRSÄLJNINGEN?
Det är den amerikanske folkmusikern och låtskrivaren Otis Gibbs, som kommer med den inledande profetian om antalet albumsläpp i Usa. I Sverige spenderade vi en knapp miljard kronor på musiksläpp i olika former i Sverige. Intäkterna från strömmade musiktjänster ökade under 2014 och de står nu för 79 procent av de totala intäkterna, den högsta andelen i världen. Nedladdningar ökade på den digitala andelen till totalt 84 procent av intäkterna och CD-skivor stod för 15 procent av intäkterna. Försäljningen av CD-skivor minskade med drygt en tredjedel under 2014, men den totala försäljningen av musik i Sverige var i stort sett oförändrat jämfört med 2013.

Under 2014 stod den digitala försäljningen för 46 procent av den totala försäljningen i hela världen och drygt halva delen av digital försäljning är nedladdningar. Hur enkelt eller svårt är det att få uppmärksamhet när det släpps i genomsnitt drygt 200 nya plattor varje dag? Några exempel på det är att av de album som släpptes i Usa under 2010, så var det 60 000 av dem som såldes i mellan 1 och 100 exemplar. Ett liknande problem finns när det gäller apparna i Apples App Store. Antalet appar på App Store ökade från 890 000 till 1,42 miljoner under 2014, vilket motsvarar en ökning på 60 procent. Samtidigt laddades 83 procent av apparna inte ner överhuvudtaget, zombie-apparna dominerar helt enkelt i antal.

I denna nya värld finns en uppenbar utmaning för alla artister att på något vis skapa uppmärksamhet, uppmärksamhet och uppmärksamhet. En av de vassaste analytikerna av musikbranschen är Bob Lefsetz. Med vass i det här sammanhanget menas att han inte lägger fingrarna emellan när han skriver.

Bilar

Halvårets godaste Ahlgrens bilar: Gröna
Halvårets fy sjutton vad den här plattan har vuxit sedan förra året:Half The City” med St. Paul & The Broken Bones
Halvårets låt II: Lisa Nilsson & Joakim Berg – Innan Vi Faller

Halvårets fem höjdpunkter jag missade när de släpptes:
Tidigare2015-06

  • Israel Nash – Israel Nash’s Rain Plans
    Det låter mycket Neil Young det här och det är Neil när han är som allra bäst. Det är också en fantastisk röst som hjälper sångerna att sväva fram.
  • Arlo McKinley & The Lonesome Sound – Arlo McKinley & The Lonesome Sound
    Plattan innehåller top-10 skäl att lyssna på det långsamma ljudet tillsammans med Arlo McKinley.
  • Reverend’s Daughter – Confessions
    Jag måste bikta mig. Det tog allt för lång tid att upptäcka det här lysande albumet. Trevlig och skön och underbar blandning av americana och sydstatsrock.
  • Shannon Lyon – The Lights Behind
    Denna kanadensare har tydligen fått mer uppmärksamhet i Europa än på hemmaplan. Han har hållit i gång åtminstone i två decennier och det här är en nyinspelning av ett antal gamla låtar kompletterade med fyra nya. Tillsammans är det en mycket, mycket trevlig bekantskap och lång vänskap som har inletts.
  • Uncle Acid & The Deadbeats – Mind Control
    Gruppnamnet! Bara det i sig gör det värt att lyssna på.

I_am_pilgrim
Halvårets Mad Max: I am Pilgrim, skriven av Terry Hayes. Det är den vassaste spänningsboken jag läst på länge. Hayes är engelsman och bland annat filmförfattare. På meritlistan finns sedan tidigare både Mad Max och Mad Max 2.
Halvårets spåtant I: Mauro Scocco, så här twittrade han redan den 4 mars 2013: Kan någon vara snäll och ge den här superbegåvade unge mannen ett skivkontrakt? ( Nej, inte du Bert..). Sedan fanns en länk till ett numera borttaget YouTube-klipp. Artisten Mauro haussade, redan för två år sedan, har fått ett kontrakt och i maj kom debuten med Viktor Olsson. Stenungsund heter hans debutplatta. Den är inget annat än magisk!
Halvårets bok på nattduksbordet II: Better Call Saul är en berättelse om hur och vad som fick förloraren Jimmy McGill att svälja sina skrupler och sälja sin själ för att bli Saul Goodman. Det är under det namnet vi känner honom sedan tidigare, advokaten i Breaking Bad. Vi får också se hur hans kollega Mike Ehrmantraut går från råbarkad parkeringsvakt till något helt annat. Båda historierna bär släktdrag med den om Walter White, kemiläraren som blev en knarkmogul.

ÄR SPOTIFY BRA?
Bob Lefsetz har skrivit ett flertal inlägg under första halvåret om strömmningstjänster som Spotify, Tidal och Beats. Han har också fyllt på med vad han tycker om dagens artister och vad de behöver göra, enligt honom. Den svenske musikjournalisten Jan Gradvall skriver att Lucian Grainge, boss för världens största skivbolag Universal, har sagt att freemium (Spotifys gratistjänst) är ohållbart i längden. Vid konferensen Code/Media i mars räknade en blogg ut att Lucian Grainge dissade freemium inte mindre än sju gånger. Universal är samtidigt en av Spotifys ägare.

I en kommentar till Spotifys gratistjänst skriver Lefsetz,

– And speaking of incomprehensible, the bozos in the music business don’t realize Spotify’s free tier is crippled on mobile. You can’t just pick and choose what you want to hear. But they don’t know this because they don’t do the research, they just knee-jerk react against free. The reason Daniel Ek says free mobile converts people to pay is because they want the shackles removed. Try it out, sign up for free Spotify mobile and tell me how much you love the service. As for mobile, we just endured days of stories about how mobile is king, explaining the Verizon/AOL deal, how the switch is happening so fast, yet the music business is still worried about the desktop, and CDs and iTunes downloads. Drives me crazy.

Jan Gradvall tar också upp Spotifys gratisalternativ och han skriver att först ge bort varan gratis är det bästa sättet att skapa beroende och få kunder. När han en gång gjorde reportage om handeln med heroin och crack i Spanish Harlem talade langarna om vikten att även dela ut varor gratis.

Bob Lefsetz fortsätter i ett annat inlägg med att på oefterhärmligt sätt säga,
– Smart people embrace streaming and figure out how to utilize it to get ahead. Dumb people rail against payouts, as if constantly complaining that landlines deliver better fidelity will wipe out mobile.

FrankUnderwood

Halvårets mjukis: Frank Underwood i säsong 3 av House of Cards. President Frank är betydligt mjukare än på vägen dit.
Halvårets låt I: Noah Gundersen – Slow Dancer
Halvårets live-album I:Håkan Boma Ye”, Håkan Hellström

Halvårets fem utländska höjdpunkter:
Svenskt2015-06

    • Alabama Shakes – Sound & Color
      Ljud och färg är en bra beskrivning av Brittany Howards undersköna röst. Bluesigt, skönt och träskinfluenser från den amerikanska södern är några adjektiv att ta med sig efter att ha lyssnat igenom bandets andra album. Det är ingen musikalisk upprepning från debuten, men det är en upprepning i form av ett helgjutet album.
    • Beth Hart – Better Than Home
      Jan Gradvalls recension av albumet kan sammanfattas så här. 1993 ställde hon upp i talangtävlingen ”Star Search” och vann 100 000 dollar. Vilken röst hon besitter understryks av att bland de medtävlande hon besegrade fanns en 12-årig Beyoncé. Beth Hart kunde inte ta tillvara på möjligheterna. Hon stångades mot demoner, blev beroende av alkohol och droger. År 2000 fick hon slutligen diagnosen bipolär. Här sitter Beth Hart bara vid sitt piano och sjunger om sitt liv.
    • Calexico – Edge Of The Sun
      Ett av Expressen-journalisten Mats Olssons favoritband. Jag har försökt många gånger att lyssna in mig på det här bandet, utan att riktigt lyckas. Den här gången går det lättare för det här är en riktigt bra platta.
    • Jesse Malin – New York Before The War
      Besöket i Nalens rockkällare, Stacken, är nog det närmaste New York jag kommit i vår. Jesse Malin fick oss att sitta på golvet under ”Bar Life” och han fick också en redan bra skiva att växa betydligt när jag fick höra de energifyllda liveversionerna. Det var halvårets rockkonsert.
    • John Moreland – High On Tulsa Heat
      Ett ärligt hantverk, värt att respektera och belöna kan vara ett värdigt sätt att beskriva John Morelands album. Hemvävda sanningar som dryper av själ och smärta djupt inifrån är Morelands specialitet. Den serveras om och om igen, lyssna till exempel på den magiska ”Cherokee”.

Södra02
Halvårets öl: Södra Almighty
Halvårets bästa soundboard-inspelning II: St. Paul & The Broken Bones från Coachella den 11 april
Halvårets låt III: Andrew Combs – Pearl
Halvårets bok på nattduksbordet III: The Americans handlar om två KGB-agenter, en man och en kvinna, som infiltrerat USA genom att anta en helamerikansk identitet. Tidseran är inte samtiden utan Ronald Reagans 1980-tal. Jag har hunnit en bit in i första säsongen av denna historia om två KGB-agenter, en man och en kvinna, som infiltrerat USA genom att anta en helamerikansk identitet. De bor i en villaförort och för att göra täckmanteln perfekt har de även – på uppdrag av KGB – avlat ett par amerikanska barn.

HUR SKA ARTISTER ÖVERLEVA?
Bob Lefsetz menar också att den springande punkten inte är hur mycket artister får betalt för inspelad musik, utan ett mer holistiskt synsätt där intäkterna kommer från många olika källor. Och musiken är bara ingången. Vilket han tydliggör på bland annat följande färgglada sätt,
– It’s a new world baby. To last you need a foundation. And that foundation is quantifiable. Either you’re gaining streams and views and fans or you’re not. And if you’re not, it’s your fault. You don’t make mainstream music. That’s cool. BUT YOU DON’T GET TO BITCH THAT YOU CAN’T GET PAID! And if you’re lucky enough to have made it, know that your artistic capital is not forever. You’ve got to think about your audience first. Instead of ripping people off, figure out a way to get the true fans in the good seats. A fan will pay for decades, and without fans you’re nothing.

Det finns konkreta siffror, som tyder på att Lefsetz har en poäng i sitt resonemang. Siffror från musikbranschen visar att av de låtar som läggs ut till försäljning på Itunes så säljer 80 procent ingenting, det vill säga inte en enda försäljning. I dag genererar en (1) procent av artisterna närmare en tredjedel av branschens totala intäkter. Kommer vi att se en ytterligare polarisering i musikbranschen på samma sätt som att världens 85 rikaste personer har mer pengar än jordens fattigaste hälft, 3,5 miljarder människor, tillsammans? Det kanske också är en del av vår globaliserade värld där vi har tillgång till informationen om vad som är en hit och vart den är det på ett helt annat sätt än för internet och smarta telefoner?

Själv tvingas jag konstatera, så mycket musik och så lite tid. Det är verkligen inte möjligt att ens i teorin hinna med att lyssna igenom allt jag skulle vilja hinna lyssna igenom och inte heller en möjlighet att hinna upptäcka allt nytt som finns att upptäcka. Det som gör mig glad är att all musik finns där tillgänglig, hela tiden eller för att travestera en vision från 1990-talet som ett Seattle-baserat mjukvaruföretag hade,

”Music at your fingertips.”

Halvårets live-album II:Live at the Music Hall”, Phosphorescent
Halvårets bästa musik-TV: Krunegård och Jinder på turné. Det är som vanligt den begåvade Agnes-Lo Åkerlind som håller i trådarna när vi får följa med artisterna Markus Krunegård och Little Jinder på en resa som tar sin början på en rockklubb i Malmö och slutar på en ö utanför Västsaharas kust. Du hittar serien på Edit.
Halvårets bästa soundboard-inspelning I: Prince, från Fox Theatre i Detroit den 9 april 2015

Halvårets fem svenska höjdpunkter:
Utländskt2015-06

          • Ebba Forsberg – Om Jag Lämnar Dig: Ebba Forsberg Sjunger Tom Waits
            Från Bob Dylan på svenska, till Leonard Cohen och nu vidare till Tom Waits låtskatt. Allt förnämligt översatt av Mikael Wiehe.
          • Ida Sand – Young At Heart
            Tänk Neil Young och en mycket larmig och gitarrdistad ”Hey Hey, My My”. Tänk nu den i en sval och skön jazzig version och du får Ida Sand.
          • Joel Alme – Flyktligan
            Denna göteborgare har blivit hyllad av kritikerna när han nu går över till att sjunga självutlämnande och på svenska. Det är många starka texter om Joel Almes uppväxt.
          • Thåström – Den Morronen
            Gräsfläckar, Den morronen, Ner mot terminalen, Kom med mig, Alltid va på väg, Slickar i mig det sista, Gärna gjort det, Långsamt genom och Psalm. Det är de nio sångerna som Joakim tillsammans med sin orkester bjuder oss att njuta av.
          • Viktor Olsson – Stenungsund
            WOW, kolla in halvårets spåtant nummer ett för att få veta lite mer. Lyssna! Bli knockad!

Dawes01

Halvårets minst vackra omslag med bra musik: Dawes – All Your Favorite Bands
Halvårets spåtant II: Jag själv! Jason Isbell och det nya albumet “Something More Than Free”, som dyker upp den 17 juli kommer att bli ett av årets allra bästa album. Det är åtminstone vad jag hoppas på. Hoppas att mina förväntningar inte är för högt uppskruvade, men smakprovet ”24 Frames” lovar gott.
Jason
Halvårets sågning: Bob Lefsetz om Madonna: ”You can’t have a hit. So damn what. Everybody knows Top Forty is for kids. Like Trix. And now, with the internet, you can appeal to a different demo. But not you! Once upon a time you were a leader, now you’re running after a train that has left the station when everybody else is taking Uber.”

Halvårets bästa skiva: Caitlin Canty – Reckless Skyline
Caitlin
Inga träffar på Kritiker.se och inga träffar på Metacritic. Själv undrar jag hur jag upptäckte halvårets bästa album? Jag kan bara säga att jag är väldigt glad att jag gjorde det.

Halvårets David Letterman: David Letterman, som gick i pension den 20 maj i år. Då hade han haft sin talkshow igång i 33 år. Letterman tog ett sista farväl med hjälp av sitt favoritband Foo Fighters, som spelade ”Everlong” på den iskalla scenen i Ed Sullivan Theatre. Samtidigt rullade bilder och korta scener från de 33 åren.

Bonus 1: Halvårets snyggaste albumnamn att vänta in i höst måste vara Roger Karlssons nya album i oktober. Det är ett album som jag verkligen ser fram emot. Vad ska det heta då? Det verkar gå under namnet ”Kysser Sörmlands Jord”.
Bonus 2: En Spotify-lista med den musik som är omnämnd i krönikan, minus soundboard-inspelningarna så klart. Blanda och lyssna i sommar: Julmusik Halvår 2015!
Bonus 3: Precis som vanligt. Sist men självklart inte minst kan jag meddela att spellistan med potentiella jullåtar för 2015 just nu består av 42 låtar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.